Hvilke forskjeller er det mellom de ulike typene klimaanleggsgasser?

En bilens klimaanleggsgass anbefales å byttes ut hvert annet år under vedlikehold av kjøretøyets klimaanlegg. Hvert klimaanleggssystem bruker en spesifikk kjølefluid: R134a eller 1234yf, og i mindre grad R744. Hva er forskjellene mellom disse klimaanleggsgassene? Hvordan vite hvilken man skal bruke? Vi gir deg svarene.

Background Image Teaser - 1920x1080 - 1

Klimaanlegget, hvordan fungerer det?

Klimaanlegget fungerer ved å komprimere en kjølefluid for å produsere kulde. Denne handlingen øker trykket på gassen og bringer den til veldig høy temperatur, før den avkjøles når den passerer gjennom en kondensator med en vifte. Nå i flytende tilstand, blir kjølefluidet filtrert og renset av en tørker, deretter depressurisert av en ekspansjonsventil for å senke temperaturen. Den siste fasen av dette kjølesystemet vil være å returnere til gassform ved kontakt med omgivelsesluften gjennom fordampning.

Image-Text Teaser - 976x976 - 1

Hva er klimagass?

Væsken som brukes i klimaanleggets kjøleproduksjonsprosess i en bil, brukes på grunn av sin lave fordampningstemperatur. Det er en fluorert gass, men sammensetningen har utviklet seg for å beskytte ozonlaget: HFC (hydrofluorkarboner) har dermed erstattet CFC (klorfluorkarboner) ved å erstatte klor med hydrogen, som er mindre skadelig for miljøet og gir bedre energieffektivitet. Det var den europeiske F-gassreguleringen som gjennomførte denne utviklingen i 2015 for å redusere bruken av klimagasser.

Image-Text Teaser - 976x976 - 1

Hva er de forskjellige typene klimagasser?

De forskjellige typene klimagasser inkluderer to hovedtyper (R134a og 1234yf), samt en mer marginal type (R744).

  • Gassen R134a Dette er en syntetisk fluorert HFC-gass som brukes i klimaanlegg i eldre biler som er i sirkulasjon som erstatning for R12-gass. Reguleringen har utviklet seg når det gjelder bruken av denne gassen; dens globale oppvarmingspotensial (GWP) stemmer ikke lenger overens med de nyeste miljøstandardene. Derfor har den gradvis blitt faset ut av nye kjøretøyer siden 2013.

Selv om den har lav toksisitet og ikke er brennbar, er håndteringen av R134a-gassen forbeholdt fagfolk med sertifisering for kjølefluider.

  • 1234yf Gass: Siden 1. januar 2017 har EU-lovgivningen pålagt bilprodusenter å utstyre nesten alle nye biler med klimaanlegg som bruker kjølemediet 1234yf. Overgangen til dette mindre forurensende kjølemediet begynte imidlertid allerede i 2013, fem år etter at det ble godkjent av EU. Dens globale oppvarmingspotensial er betydelig lavere enn R134a-gassen: mindre enn 150 sammenlignet med 1450! Grunnen til dette er at den løses opp mye raskere i atmosfæren. Imidlertid er den litt brennbar, og klimasystemet krever at den blir oppvarmet til høyere trykk og temperatur enn sin forgjenger.
  • R744 Gass: Noen tyske produsenter (Mercedes, Audi, Volkswagen, BMW) foretrekker CO2 fremfor fluorerte gasser for klimaanleggene sine. R744-gassen bruker karbondioksid, som har den laveste globale oppvarmingseffekten - bare 1! - siden den allerede finnes naturlig i luften. Denne typen klimagass brukes imidlertid hovedsakelig i lastebiler og busser. Den er også den sikreste (ikke brennbar, ikke eksplosiv). Imidlertid er R744-gassen også den dyreste, noe som forklarer hvorfor den ikke er så utbredt innenfor bilindustrien.
Information Teaser - 1905x1905 - 1

HVORDAN FINNE UT HVILKEN TYPE KJØLEGASS BILEN DIN BRUKER?

Vanligvis angir brukerhåndboken eller serviceheftet til kjøretøyet typen kjølegass som brukes. Imidlertid er det mulig å finne informasjonen ved å løfte motorlokket på bilen! Informasjonen er angitt på etiketten nær motorblokken. Hvis denne etiketten har forsvunnet, vil en tredje metode la deg finne ut om kjøretøyet bruker R134a eller 1234yf-kjølegass: fargen på tilkoblingskorken for påfylling av væske.

  • Hvis korken er svart, bruker bilen R134a-gass.
  • Hvis korken er grå, bruker bilen 1234yf-gass.

Vær oppmerksom på: R134a-gass og 1234yf-gass er ikke blandbare; det er sterkt frarådet å bruke et annet kjølemiddel enn det som er beregnet for klimaanlegget, eller å blande disse to typene kjølemidler.

Image-Text Teaser - 976x976 - 1